torsdag 9 maj 2013

Ender's Game - Orson Scott Card

Titel: Ender's Game
Författare: Orson Scott Card
Serie: Ender's Saga #1
Sidor: 326

Ender Wiggin is battle school's latest recruit. His teachers reckon he could become a great leader. And they need one.

A vast alien force is headed for Earth, its mission: the annihilation of all human life.

Ender could be our only hope.

But first he must survive the most brutal military training program in the galaxy...


Det fanns två anledningar till varför jag valde att köpa Ender's Game, den första är såklart därför att den kommer som film i år, och den andra är för allt gott som Miriam på Schitzo-Cookie's Bokblogg har sagt om den. Detta hade gjort mig väldigt nyfiken och det tog inte alltför lång tid innan jag plockade upp boken.

För ovanlighetens skull så tog det mig ett bra tag att läsa Ender's Game. Jag fastnade direkt för boken när jag började läsa och kom ca 150 sidor. Efter det hade jag ingen tid alls att läsa på flera dagar, trots att jag tänkte på den nästan hela tiden. Till sist kunde jag äntligen sätta mig ner att läsa igen och då slukade jag boken i en sittning. 

Vad jag gillade mest med Ender's Game var dess handling. Det var lite rörigt i början, men jag kom fort in i den och älskade varje sida. Jag kommer inte riktigt på vad jag kan säga utan att spoila något, men jag fann handlingen väldigt fascinerande och psykiskt spännande.

Jag gillade verkligen Ender. Han var ett otroligt underbarn och jag älskade att få veta hur han tänkte. Jag tyckte ofta synd om honom, men jag njöt av att se hur han övervann allt de gjorde mot honom.
Det fanns många bi-karaktär jag gillade och många som jag hatade. Min favorit var dock Bean, förmodligen för att han var lite av en Ender Junior.

Slutet var fantastiskt bra och besvarade alla frågor jag haft innan. Jag vet att Ender's Saga är en hel serie, som dessutom har något av en spin-off serien, The Shadow Saga, men i mina ögon räcker det gott och väl med att bara läsa Ender's Game. Jag är mycket nöjd över hur boken slutade och för min del avslutar jag serien här.

Jag avslutar den här recension med att säga att Ender's Game översteg mina förväntningar, och det är inte ett köp jag kommer att ångra i första taget. Rekommenderas starkt.


8,5 / 10

3 kommentarer:

 1. Svar; ok, bra att veta! Tack för svaret!

  SvaraRadera
 2. Åh va kul att du gillade =) och ja första boken räcker alldeles utmärkt men däremot tipsar jag ändå om parallellserien Enders Shadow, för den boken följer Bean ;) och ger ett helt nytt ljus på Enders Game. Så den första boken i serien är också värd att läsa där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg ditt beyg på den på Goodreads, jag gillade ju Bean så jag funderar på att läsa den med. :) Jag är förvånad att den var så bra och jag ser väldigt fram emot filmen. Och slutet var ju så himla smart, det hade jag inte väntat mig. :)

   Radera