måndag 12 januari 2015

Häxmästaren - Peter Bergting

Titel: Häxmästaren
Författare: Peter Bergting
Serie: Legenden om Morwhayle #1
Sidor: 324

Arteil Krills öde är för evigt beseglat när hans syster som varit försvunnen i tio år en dag återvänder utan förvarning. Hon tar honom till Morwhayle, på andra sidan havet. Där försöker hon övertala Arteil att hjälpa henne återuppväcka en ondskefull häxmästare från de döda. Men deras far, ärkemagikern Gilrem Krill, har följt efter. Och gamla fiender är dem i hälarna. Vem kan de lita på? Vem är vän och vem är fiende? Kan Arteil ens lita på Malda, sin egen syster?

Eftersom jag är så dålig på att läsa böcker av svenska författare så har jag knappt haft en tanke på att plocka upp den här boken. Trots att jag har sett så många positiva recensioner. Men när hela serien kom in på biblioteket, och det faktum att Peter Bergting ska komma på författarbesök i år, så beslöt jag mig för att ge den en chans. Och tur var väl det, för Häxmästaren var en riktigt bra bok som helt klart översteg mina förväntningar.

Jag vet faktiskt inte riktigt varför jag har så svårt med svenska böcker, men Häxmästaren får definitivt ett stort plus eftersom den utspelar sig i en påhittad fantasyvärld. Det är liksom något jag har mycket lättare att tro på. I övrigt så gillade jag verkligen handlingen, den var både spännande och magisk, samt en mycket lovande uppbyggnad för resten av serien. Humorn var dessutom ett oväntat plus, och jag skrattade högt flera gånger.

Av karaktärerna var Malda min favorit, och jag gillar att så många karaktärer är varken goda eller onda. Det är svårt att veta var man har dem, och det finner jag väldigt fascinerande. Arteil däremot var lite för naiv för min smak, allra helst i början, men jag tror ändå att han kommer att utvecklas åt rätt håll. I övrigt så var min favorit draken Gorgobestor.

Häxmästaren är en väldigt lovande start på serien, och jag är så glad att jag äntligen gav den en chans. En riktigt bra bok, och jag tänker givetvis plocka upp fortsättningen nu på en gång. Rekommenderas varmt.


7 / 10

4 kommentarer:

 1. (Kom min kommentar fram? I så fall kan du ta bort den här :P )
  Jag har också lite svårt för svensk fantasy... Det känns som att det inte finns så himla mycket men egentligen är det bara jag som är dålig på att hitta och läsa ''/ Peter Bergting medverkar i Fantastisk Podd som jag lyssnar på, kanske ska läsa den här bara så jag vet vad han har för utgångspunkt...
  SV: Åh, ja Vicous verkar ju fantastisk men det finns så många böcker jag vill ha!! Kanske måste vänta med att köpa A Darker Shade of Magic för att se vilken som är bäst... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, jag blev positivt överraskad av den här, tyckte den var mycket bättre än vad jag först förväntat mig, och jag gillade den mycket, trots att det märks att den passar bättre för lite yngre läsare. Annars om du vill pröva på svenska fantasy så rekommenderar jag gärna Röd skymning och Dödens trubadur av Fredrik Lindblom, båda är superbra. :)
   sv: Haha, ja Vicious är något alldeles speciellt. ;) Men det tror jag förstås att A Darker Shade of Magic också kommer att vara. Längtar så tills den släpps! :)

   Radera
 2. Så spennende anmeldelse. Denne hørtes gøy ut og jeg likte coveret veldig godt. Ser for meg at jeg kunne plukket denne opp om de hadde fått den inn på biblioteket i Norge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var riktigt bra, så jag tycker helt klart att du ska läsa den om du får chansen. ;)

   Radera