torsdag 30 oktober 2014

Främlingen - Diana Gabaldon

Titel: Främlingen
Författare: Diana Gabaldon
Serie: Outlander #1
Sidor: 735

Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.

Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Clarie är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie.

Hon möter nu Jamie Fraiser som blir hennes beskydddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram emot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid..


Efter att nyheten om att den här bokserien skulle bli till TV-serie så har jag varit sugen på att läsa den, men det har liksom inte blivit av. Men sedan blev jag dessutom tipsad om den på jobbet, och beslöt mig för att genast låna hem och läsa den. Och tur var väl det, för det här var en bok jag gillade riktigt mycket.

Handlingen var väldigt intressant, och jag absolut älskar Skottland på 1700-talet. Jag får liksom lite Braveheart känsla (även om den utspelar sig tidigare), och jag är väldigt fängslad av striderna mellan engelsmännen och skottarna. Det finns så mycket att utforska, och jag ser fram emot att läsa resten av den här serien. Jag är dock väldigt nyfiken på själva tidsresan, och hade velat ha lite mer information här. Förhoppningsvis att man får veta mer i nästa bok. Jag är även nyfiken på vad som händer i Claires ursprungstid, och hur det går för Frank. Något av det bästa var dock kulturkrockarna som uppstår, och romansen som jag absolut avgudar. 

Karaktärerna är även dem väldigt fascinerande, och Claire är min största favorit. Jag gillar att hon svär, och säger ifrån, och inte alls beter sig som männen tycker att kvinnor ska vara. Jag var även väldigt förtjust i Jamie, och jag gillar att han och Claire kompletterar varandra så bra. Det fanns flertalet intressanta bi-karaktärer också, och jag hoppas på att lära känna dem bättre i fortsättningen.

Främlingen var en positiv överraskning, och en bok jag mer än gärna rekommenderar. Själv ser jag fram emot både att läsa fortsättningen och att kolla på TV-serien, och jag hoppas på att göra båda inom den närmsta framtiden.


8 / 10

4 kommentarer:

 1. Jag: *går och sätter på ljudboken* :)

  (har nämligen hört att den ska vara väldigt bra som ljudbok!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, då hoppas jag att du gillar den! :)

   Radera
 2. I've been wanting to read it too, since everybody seem to have right now because of the show, but holy crap the page numbers, really intimidated, probably will eventually, so can't wait to meet Claire if she's your favourite. And I've heard a lot about Jamie. ;) Glad you enjoyed it!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yeah, the number of pages was one of the biggest reasons I chose to read it in Swedish instead of English. It's a bit faster that way. I also felt that the beginning was a bit slow, but the more I read, the more I liked it. Haha, yes Jamie..he's something alright. ;) Thanks, and I hope you'll like it as well, it's definitely worth a read. :)

   Radera