torsdag 25 april 2013

Hemligheternas rike - Kristin Cashore

Titel: Hemligheternas rike
Författare: Kristin Cashore
Serie: De Utvalda #3
Sidor: 622

Spoilervarning! Treje delen i en serie, spoilers från tidigare böcker förekommer. 

Bitterblue har alltid levt i skuggan av sin ondskefulle far, kung Leck. Han styrde som tyrann över sitt rike och bröt ner sitt folks vilja. När Bitterblue var tio år gammal mördades han, och Bitterblue blev drottning. 
Åtta år senare kämpar hon för att få kungariket på fötter. Den onde kungens påverkan lever kvar och Bitterblue känner sig fångad. Hon börjar smyga ut ur slottet för att få gå på gatorna i sin egen stad. Då möter hon två tjuvar som har nyckeln till sanningen om Lecks makt. Och en av dem, med en mycket ovanlig begåvning, blir väldigt speciell för Bitterblue... 

Först och främst vill jag tacka Semic för recensionsexemplaret!

Jag tyckte mycket om de två tidigare böckerna i serien och ända sedan Tankeläsarens slut har jag sett fram emot att få läsa Hemligheternas rike. Det var väldigt roligt att få träffa karaktärerna igen och Hemligheternas rike blev nästan min favoritbok i serien.

Redan från början älskade jag Hemligheternas rike. Jag älskade alla hemligheter och politik. Jag älskade att följa ledtrådarna och att söka efter sanningen. Jag gillade hur alla tre böckerna bands samman och jag älskade att återse alla karaktärer. Jag älskade faktiskt Hemligheternas rike ända fram till slutet. Ett sådant fruktansvärt dåligt slut, åh så arg jag blev. Jag kan, mer eller mindre, godta ett öppet slut, men i sådanafall vill jag se åtminstonde några riktlinjer över hur allt kan tänkas lösa sig. Här fick man inga svar alls och det gjorde mig oerhört besviken. Jag hoppas verkligen att Kristin Cashore skriver en fjärde bok i framtiden.

Jag gillar de flesta karaktärerna. Jag tycker mycket om Bitterblue och jag jag gillade hennes utveckling. Hon är väldigt klarsynt för en så ung och jag tyckte om hur hon försökte få sitt rike bättre och förstå allt som hänt.
Jag älskar alla från Tankeläsaren, Katsa, Po, Giddon, Raffin och Bann. Jag hade gärna sett mer av Katsa dock, lite tråkigt att hon var borta så mycket.
Jag gillade Teddy, men jag var inte speciellt förtjust i Saf. Han var så omogen och vårdslös hela tiden och jag såg få positiva egenskaper alls hos honom.

Något jag inte gillade var romansen. Det fanns ingen riktig plats för den och den var på tok för outforskad. Jag önskade snarare att hon skulle falla för Giddon och i mina ögon var kärleken bara ett sidospår som boken lika gärna kunnat vara utan. 

En sak jag tyvärr måste klaga lite på är storleken på texten i den digitala versionen. Jag fick boken som pdf-fil och eftersom jag inte äger någon läs/surf platta så tänkte jag läsa den på min iPhone, men texten var så liten och gick inte att förstora annat än när jag zoomade in den. Så för varje sida fick jag zooma in och sedan zooma ut igen för att kunna byta sida. Det blev till sist ohållbart och jag fick låna syrrans exemplar för att kunna läsa klart boken. Finns det någon fler än jag som fick en digital version och upplevde samma problem?

Hur mycket jag än älskade större delen av Hemligheternas rike så räckte det inte ända fram. Betyget hade kunnat hamna på 8,5-9, men slutet förstörde så mycket att det hamnar på en svag 6a. 

6 / 10

2 kommentarer:

  1. Tyckte också mycket om denna, men håller helt med om att slutet var lite väl öppet. Hoppas verkligen på ytterligare en uppföljare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, jag blev väldigt besviken över slutet. Förhoppningsvis så skriver hon kanske en till bok. :)

      Radera