måndag 6 mars 2017

Gryningsstjärna - Charlotte Cederlund

Titel: Gryningsstjärna
Författare: Charlotte Cederlund
Serie: Idijärvi #2
Sidor: 272
Recex: Ja

Spoilervarning! Boken ingår i en serie, spoilers från tidigare böcker förekommer. 

Mörkret har lagt sig över Idijärvi sameby och det dröjer veckor innan solen återvänder. Borri noaidis attack har rivit upp djupa sår inom Áili, sår som blir än mer smärtsamma när en tragisk olycka gör henne ensam igen.

Samtidigt har Nåjdernas råd kommit till byn. De söker efter Urseiten, det mytomspunna föremål som kan förgöra dem alla om det hamnar i fel händer. Áili litar inte på rådsmedlemmarna och när deras sökande inte ger resultat försöker hon utveckla sina krafter på egen hand. Hon gör allt för att hålla byn säker. Inget pris är för högt för att skydda de hon älskar.
 


Först och främst vill jag ge ett stort tack till Opal för recensionsexemplaret; tack så mycket! 

Jag läste Middagsmörker i början av februari och blev glatt överraskad när den kom att bli en favorit hos mig. Givetvis stod även Gryningsstjärna högt upp på att läsa listan, och nu måste jag bara säga att jag tyckte ännu mer om den.

Det är något med den här världen jag finner så fascinerande. Jag är helt fast i Charlottes samekultur, och jag tror att del av min fängslan ligger hos att det är så nära, men något man (jag) aldrig har haft någon större koll på. Handlingen var dessutom vansinnigt spännande, och jag bläddrade febrilt samtdigt som jag egentligen inte ville att den skulle ta slut.

Áili är en väldigt härlig karaktär, som det går fort att fastna för. Även om hon gjorde ett fåtal saker här som kanske inte jag skulle ha gjort, så kan jag samtidigt inte låta bli att hålla på henne. Dessutom är hon oerhört stark. Jag gillar även bästisen Olivia mycket, och jag tror att den största anledningen till att jag tycker snäppet bättre om Gryningsstjärna är att huvudrelationen är vänskapen mellan Áili & Olivia.

Gryningsstjärna hamnar definitivt bland mina favoriter, och det enda som grämer mig är att jag kommer att få vänta runt i kring ett år på nästa bok. Rekommenderas varmt.
 

8,5 / 10 

2 kommentarer:

 1. What a pretty cover, thanks for sharing :) So glad you loved this book!

  Brittany @ Brittany's Book Rambles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, thank you. It's a great Swedish fantasy. I also really like the cover as well.. :)

   Radera