fredag 25 oktober 2013

Allegiant - Veronica Roth

Titel: Allegiant
Författare: Veronica Roth
Serie: Divergent #3
Sidor: 526

Spoilervarning! Boken ingår i en serie, spoilers från tidigare böcker förekommer.

One choice will define you.

What if your whole world was a lie?
What if a single revelation—like a single choice—changed everything?
What if love and loyalty made you do things you never expected?


The faction-based society that Tris Prior once believed in is shattered—fractured by violence and power struggles and scarred by loss and betrayal. So when offered a chance to explore the world past the limits she’s known, Tris is ready. Perhaps beyond the fence, she and Tobias will find a simple new life together, free from complicated lies, tangled loyalties, and painful memories.

But Tris’s new reality is even more alarming than the one she left behind. Old discoveries are quickly rendered meaningless. Explosive new truths change the hearts of those she loves. And once again, Tris must battle to comprehend the complexities of human nature—and of herself—while facing impossible choices about courage, allegiance, sacrifice, and love.


Allegiant är kanske en av bokvärldens mest efterlängtade böcker, och personligen har jag längtat oerhört efter att äntligen få läsa den. Jag var inte lika förtjust i Divergent som resten av världen var när jag först läste den, även om jag tyckte väldigt mycket om den, men inför Allegiant läste jag om både Divergent och Insurgent och fann att jag gillade Divergent ännu mer den här gången, och själva serien har alltid varit en av mina favoriter. Självklart var jag oerhört nyfiken på hur allt skulle sluta för Tris och Tobias, och jag absolut älskade den här boken, även om jag fortfarande är i något slags chocktillstånd. 

Det finns så mycket jag vill säga, men eftersom jag inte vet hur jag ska uttrycka mig utan spoilers, så kommer resten av den här recensionen att spoilermarkeras och bör bara läsas om du redan läst Allegiant!

Jag var väldigt förtjust i handlingen, och tyckte att den var lika intressant som spännande. Jag gillade alla förklaringar man fick angående världen, själva faction-projektet osv, och jag tycker att allt förklarades på ett bra och lätt sätt. Dessutom tyckte jag om sättet karaktärerna reagerade på när de fick reda på allt, mycket trovärdigt och ett stort plus för det.

Det största problemet jag hade med Allegiant var Tobias. Jag har aldrig förstått att Tris är så mycket starkare än honom förrän jag fick läsa ur hans POV också. Jag gillar inte de beslut Tobias tog, och jag gillar inte hur han betedde sig. Hans konstanta nervärderande av Tris gjorde mig riktigt förbannad, och han sjönk mer och mer i mina ögon. Efter Allegiant kan jag lugnt säga att jag inte tycker att Tris och Tobias passar ihop, och jag är bara så himla besviken på hans agerande. 
Även om jag alltid har gillat Tris, så har hon inte varit sådär väldigt speciell för mig, men nu har hon växt väldigt i mina ögon. Hon har bara blivit starkare och starkare, mer modig och så otroligt osjälvisk. Jag är imponerad av hennes utveckling och över hur mycket jag kom att älska henne nu i slutet.
Jag gillar även de andra karakärerna, allra helst Uriah (jag är så ledsen att han dog) och Christina, och jag hade gärna velat se mer av Peter, som jag faktiskt gillar..trots allt han gjort.

Slutet gjorde mig fullständigt mindblown, jag vet inte riktigt vart jag ska ta vägen. Jag hade inte brytt mig (kanske till och med hoppades jag lite) om Tobias hade dött, och jag kan bara inte förstå att Tris dog. Jag läste om hennes dödsscen 5 ggr innan det faktiskt sjönk in, och det var länge sedan jag grät så mycket till en bok. Men trots det, eller kanske just därför, så älskade jag slutet. Jag kan dock tänka mig att det kommer att förarga en hel del, och jag är ruskigt imponerad att Veronica Roth vågade avsluta såhär.   

Jag gillar upplösningen och att man fick en epilog i slutet, även om den på ett sätt kändes ganska hopplös (utan Tris och Uriah).

Spoilers slut.

För mig var Allegiant en fantastisk avslutning till en fantastisk serie (men jag förstår såklart att inte alla kommer att tycka det). Ärligt talat vet jag inte vad jag ska göra med mig själv just nu, men jag ser fram emot att veta vad ni tyckte om boken.

Favoritcitat:

I suppose a fire that burns that bright is not meant to last.

You're not very nice," I say, grinning.
"You're one to talk."
"Hey, I could be nice if I tried."
"Hmm." He taps his chin. "Say something nice, then."
"You're very good-looking."
He smiles, his teeth a flash in this dark. "I like this 'nice' thing.


9,5 / 10  


15 kommentarer:

 1. Försöker göra en spoiler fri kommentar om spoilers: Angående det som händer i kap.50, vilket var chockerande, så gillar jag att Roth faktiskt vågade göra detta. För det första tycker att det känns trovärdigt men jag kommer inte på någon annan bok där detta händer. Men samtidigt är det svårt att hantera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, jag håller helt med, och jag tror att det fick mig att gilla boken ännu mer. Det känns väldigt passande, fast även väldigt sorgligt. Min första tanke var WTF?!?!, min andra; I love it!, och min tredje; This is going to piss some people off (uppenbarligen så tänker jag på engelska när jag läser på engelska ;)). Är dock lite orolig hur det ska påverka filmen/filmerna..?

   Radera
  2. Jag och min syster kom fram till att det är jättebra men vi hatar det! Jag tänker att det inte borde påverka så hemskt mycket. Det skulle väl kunna hända där med - eller så kanske de ändrar det?! Det skulle nog många fans gilla! Men samtidigt jobbigt att se dessa när man vet vad som kommer att hända!

   Men det största som detta har påverkat mig med är att jag aldrig kommer att ha positiva associationer till att man lägger till fler perspektiv. Aldrig. Och då blir jag även ännu mer orolig när jag vet att The Fiery Heart är ur två perspektiv. Förlåt om jag förstörde något för dig med att säga det här!

   Radera
  3. Ah, jag håller med er. :) Och det känns som att det kommer bli rätt jobbigt att se filmen när man vet hur allt kommer sluta..fast jag ser hur som helst fram emot den såklart. :)

   Haha, nej då..du förstörde inget. Det var typ det första jag tänkte på..hur ska man känna sig trygg med flera perspektiv nu? :)

   Radera
  4. Aldrig igen kommer man känna sig trygg med det! :)

   Radera
 2. Läste klart den precis och är helt mållös... Måste samla tankarna och lugna ner mig innan jag kan skriva en recension. Slutet fick mig verkligen att få ett känslomässigt sammanbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet vad du menar..jag känner mig fortfarande deprimerad, även om jag älskade den.. Ser verkligen fram emot din recension, jag är väldigt nyfiken på att se vad du tyckte. :)

   Radera
 3. Värst va du är snabb då ;) Jag beställde hem den idag! (csn kom igår haha) Ska bli otroligt spännande, jag har längtat i ett helt år!

  SvaraRadera
 4. ÅÅH bara läst ditt betyg men oj vad jag vill den ska ramla ner i lådan nu, betällde från bookdepoitory och brukar ju ta tid..:/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, det är ju det som är nackdelen med TBD. :/ Hoppas du får den snart dock, och jag ser fram emot att få veta vad du tyckte. :)

   Radera
 5. Läste ut den idag! Äntligen! Recension kommer snart!

  (Ska också försöka hålla mig spoilerfri!)

  Äntligen är det någon som tycker likadant som jag angående Tobias & Tris! Som jag har väntat ;) Jag gillade verkligen slutet jättemycket men jag förstår verkligen vad du menar med att inte alla kommer gilla det! Det är likadant med mockingjay och breaking dawn (som jag också tyckte var värdiga slut på respektive serie!). Tyvärr tyckte jag inte om boken som helhet och det känns lite som att konceptet försvann...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag har faktiskt aldrig varit särskilt förtjust i Tobias. Jag gillade honom när han var Four, men ju mer man lärt känna honom, desto mer har han sjunkit i mina ögon. Kul att det finns fler som känner sig lite tveksam. :)
   Jag gillar också sluten till Mockingjay och Breaking Dawn btw. :)

   I vissa böcker blir det inte trovärdigt om slutet är helt lyckligt, och just därför gillade jag Allegiants slut så mycket, det passade perfekt för serien. Tråkigt att du inte gillade boken som helhet, det är aldrig kul när man känner sig besviken. :/ Jag hade nog inte tyckt om den lika mycket om slutet varit ett annat, men jag ser fram emot att läsa om böckerna nån gång och se vad jag tycker då. :) Det ska bli kul att läsa din recension, jag ser fram emot den. :)

   Radera
  2. Det var verkligen slutet som höjde boken för mig, innan så tyckte jag tyvärr inte att boken var så märkvärdig... Som du säger så blir det inte alltid trovärdigt om allt slutar lyckligt och jag är lite av ett fan av böcker som slutar olyckligt, jag gillar liksom inte riktigt när det blir som en liten saga och alla är lyckliga (sedan finns det ju självklart undantag:) ) Slutet för Allegiant var dock fantastiskt!!

   Radera
  3. Jag gillar också lite olyckliga slut, även om jag mestadels hoppas på lyckliga slut så är det skönt när en bok krossar ens hjärta en aning. :) Håller med dig om att Allegiants slut var fantastiskt, och en aning oväntat tyckte jag nog. :)

   Radera