måndag 7 oktober 2013

The 100 - Kass Morgan

Titel: The 100
Författare: Kass Morgan
Serie: The Hundred #1
Sidor: 323

In the future, humans live in city-like spaceships orbiting far above Earth's toxic atmosphere. No one knows when, or even if, the long-abandoned planet will be habitable again. But faced with dwindling resources and a growing populace, government leaders know they must reclaim their homeland... before it's too late.

Now, one hundred juvenile delinquents are being sent on a high-stakes mission to recolonize Earth. After a brutal crash landing, the teens arrive on a savagely beautiful planet they've only seen from space. Confronting the dangers of this rugged new world, they struggle to form a tentative community. But they're haunted by their past and uncertain about the future. To survive, they must learn to trust - and even love - again.


The 100 är en av de böcker jag längtat mest efter att få läsa, och trots att den har ett ganska dåligt betyg på Goodreads, var ändå mina förväntningar skyhöga. Tyvärr lyckades inte riktigt boken att leva upp till dessa, men jag tycker ändå att The 100 är en väldigt lovande början till vad jag hoppas kan bli en fantastiskt bra serie.

Boken berättas ut fyra olika perspektiv och jag både gillar och ogillar det. Å ena sidan tror jag att man lärt känna karaktärerna bättre och kunnat få ett mer djup i berättelsen om den bara varit skriven ur ett eller två perspektiv. Å andra sidan så förde de fyra perspektiven fram handlingen på ett helt annat sätt, och gjorde att boken var nästan omöjlig att sluta läsa. Det är dock lätt att allt blir väldigt ytligt, det är för många karaktärer och för mycket händelser för att kunna gå in på djupet på saker och ting, men det var ändå något som gjorde att jag fastnade väldigt för boken.

Handlingen var väldigt spännande, även om det faktiskt inte händer så mycket. Det är många tillbaka blickar för att lära känna karaktärerna, men jag gillar att det berättades på det viset och det gjorde det hela ännu mer spännande. Jag gillar det som hände nere på Jorden, men jag tror faktiskt att jag gillade det som skedde på rymdskeppen mest.

Av karaktärerna så var Clarke min favorit. Hon kändes väldigt äkta och var den som verkar vettigast och mest mogen. Den mest intressanta var dock Wells, men jag är väldigt osäker på om jag tycker om honom eller inte. Det känns lite oförlåtligt det man fick reda på i slutet (spoiler -->att det är hans fel att luften tar slut i skeppen, spoiler slut), men samtidigt förstår jag desperationen som ledde till det.
Jag gillade även Glass och hennes historia är den som är mest spännande, men jag var inte så förtjust i Bellamy..han var verkligen ingenting för mig.

The 100 ska även komma som tv-serie till våren, och jag är övertygad att den här boken kommer göra sig utmärkt som tv-serie, det finns så många plotlines man kan bygga på och så många karaktärer, och jag kan verkligen knappt vänta!

Jag gillade faktiskt The 100 väldigt mycket och slutet var sjukt spännande. Om det görs rätt så kan fortsättningen bli fenomenal, och jag ser iallafall mycket fram emot den.  

7,5 / 10

Trailer till tv-serien:

10 kommentarer:

 1. Åh, den här boken låter nog som någonting för mig. Spännande med en TV-serie upptill det också. Tack för tipset, den ska jag kolla in! :)

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst boken och vet inte om jag kommer göra det, men tv-serien tänker jag absolut ge en chans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, jag är övertygad om att det här kommer vara ett sånt där enstaka fall då tv-serien är bättre än boken. :)

   Radera
 3. OMG trailern är ju superbra! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, jag vet!! :D Tror att det här kommer bli jättebra! :)

   Radera
 4. Wow, låter som en riktigt bra tv-serie idé, gillar trailern!

  Hoppas den kommer gå att se i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, mina förväntningar är riktigt höga. :) Det kommer den säkert att göra, svensk tv brukar ju visa många av serierna från The CW.. :)

   Radera
 5. Man kanske skulle ge boken ett försök ändå, den verkar ju trots allt spännande ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det tycker jag. Jag tror säkert att serien är bättre, men själv ser jag väldigt fram emot nästa bok. :) Hoppas du gillar den om du läser den. :)

   Radera