måndag 9 februari 2015

Rött uppror - Pierce Brown

Titel: Rött uppror
Författare: Pierce Brown
Serie: Red Rising Trilogy #1
Sidor: 388
Recex: Ja

Darrow tillhör de röda, en medlem av den lägsta klassen i det färgkodade samhället i framtiden. Precis om alla andra röda arbetar han i gruvorna under Mars. Övertygad om att han och hans folk gör planetens yta beboelig för kommande generationer. Det är det de sliter och offrar sina liv för, en bättre värld för sina barn.

Men Darrow och hans sort har svikits och lurats. Snart upptäcker de att Mars har varit möjligt att bo på under en lång tid. Stora städer och vackra parker finns spridda över planeten. De röda och Darrow är inget annat än slavar som tjänar en dekadent härskande klass.

Driven av hämnd och med längtan efter rättvisa offrar Darrow allt för att infiltrera det legendariska institutet, en skola för den dominerande klassen guld.

Han tvingas slåss för sitt liv och hela civilisationens framtid mot de bästa och mest brutala av samhällets framtida härskare. Han kommer att ta till alla medel för att besegra sina fiender. Även om det innebär att han måste bli en av dem för att göra det.


Först och främst så vill jag ge ett stort tack till Norstedts för recensionsexemplaret; tack så mycket! 

Rött uppror är en bok jag i princip bara har hört bra saker om, men av någon anledning så köpte jag aldrig hem den. Men nu när den kom på svenska så hade jag turen att få den som recex, och det enda som grämer mig är att jag inte plockat upp den tidigare, för wow, vilken bok.

Handlingen var helt fantastiskt bra, och jag fastnade i boken på första sidan. Jag tycker dock att man ska hålla sig undan baksidetexten, för den spoilar lite för mycket för min smak. Personligen så hade jag dock inte läsa den, och blev därför väldigt förvånad över handlingens utveckling. Rött uppror är full av action och spänning, och den hade flera plot twister jag inte alls såg komma. Den är dessutom väldigt välskriven och jag är nästan lika imponerad av översättaren som jag är av författaren. 

Karaktärerna är även dem oerhört välutvecklade och jag gillade verkligen Darrow. Han var väldigt fascinerande, och det var intressant att se honom gå från att bara vilja hämnas, till att börja tänka efter och göra intelligenta val. Jag kan knappt vänta på att se hur han kommer att utvecklas ju längre in i serien vi kommer. I övrigt så tyckte jag riktigt bra om Eo, Sevro och Mustang, och boken var full av karaktärer att både älska och hata.

Rött uppror placerar böcker som Divergent av Veronica Roth och Karen Baos Uppstigandet vid barnbordet (och inget illa menat mot vare sig Divergent eller Uppstigandet. Tvärtemot så tillhör båda mina favoriter). Den är helt enkelt snäppet vassare än sina gelikar. Jag ångrar som sagt att jag inte läst den tidigare, och jag vet ärligt talat inte om jag kommer att kunna vänta på den svenska översättningen av nästa bok. Jag vill ha mer, och jag vill ha det nu. Och till er som inte läst den än; vad väntar ni på? Rekommenderas varmt!

9,5 / 10

4 kommentarer:

 1. Det låter bra för jag ska precis börja på den! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du kommer att tycka om den! :)

   Radera
 2. Jag har köpt in den här på kommundelsbiblioteket jag jobbar på - success!! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, härligt! Hoppas du får läsa den snart. :)

   Radera