tisdag 14 februari 2017

Middagsmörker - Charlotte Cederlund

Titel: Middagsmörker
Författare: Charlotte Cederlund
Serie: Idijärvi #1
Sidor: 300
Recex: Ja

Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv. Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar. 

Först och främst vill jag ge ett stort tack till Opal för recensionsexemplaret; tack så mycket!

Jag följde Charlottes blogg i flera år, och har varit sugen på att läsa hennes debutbok sedan hon först släppte beskedet. Sedan blev den liksom lite bortglömd, och det var inte förrän jag fick mailet om att läsa andra boken i serien som jag kom på det igen. Och då hade jag turen att få Middagsmörker som recex, och jag måste säga att jag gillade den skarpt.

Jag måste ju erkänna att jag vet pinsamt lite (läs ingenting) om samekulturen, och jag uppskattade verkligen att få lära mig mer här. Kulturen och historian var väldigt intressant, och de samiska fraser som förekom vävdes snyggt in i bokens övriga språk. Plus också för ordlistan längst bra. Handlingen var dessutom vansinnigt spännande, och när jag väl kom in i boken ville jag inte sluta läsa. Slutet var så himla bra, och jag längtar nu med spänning efter nästa bok.

När det kommer till karaktärerna så var jag väldigt förtjust i Áili. Hon var charmig och väldigt lätt att följa. Jag tyckte dessutom mycket om Olivia och Ráijá. Válde var jag dock aldrig särskilt förtjust i, tyckte mest att han verkade skum, och jag var ganska nöjd med att lämna honom där i slutet. Jag undrar dock vad som kommer att hända längre fram...

Middagsmörker var en klar överraskning, och en bok jag verkligen tyckte om. En oerhört bra debut, och där jag verkligen längtar efter att få läsa mer. Tur att det inte alls är så långt kvar (i skrivande stund) tills andra boken släpps, för jag behöver mer nu. Rekommenderas varmt.


8 / 10 

2 kommentarer:

  1. Låter väldigt lockande, inte så ofta man träffar på samisk mytologi :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blev verkligen positivt överraskad av den här boken. Rekommenderar den mer än gärna. :)

      Radera