måndag 26 maj 2014

Ruby Red - Kerstin Gier

Titel: Ruby Red
Författare: Kerstin Gier
Serie: Precious Stone Trilogy #1
Sidor: 324

Gwyneth Shepherd's sophisticated, beautiful cousin Charlotte has been prepared her entire life for traveling through time. But unexpectedly, it is Gwyneth, who in the middle of class takes a sudden spin to a different era! Gwyneth must now unearth the mystery of why her mother would lie about her birth date to ward off suspicion about her ability, brush up on her history, and work with Gideon--the time traveler from a similarly gifted family that passes the gene through its male line, and whose presence becomes, in time, less insufferable and more essential. Together, Gwyneth and Gideon journey through time to discover who, in the 18th century and in contemporary London, they can trust.

Ärligt talat så har jag aldrig varit särskilt förtjust i tidsresor förrän jag började kolla på Doctor Who. Det har liksom aldrig varit något som intresserat mig, men eftersom jag gillade det i tv-serien, så blev jag även nyfiken på det i bokform, och vad kunde då passa bättre än Ruby Red som jag hört så mycket bra om?

Handlingen var både spännande och lättsam, och jag tyckte riktigt mycket om den här boken. Jag gillar tidsresorna och förklaringarna man får, och det var väldigt lätt att förstå vilka "regler" som fanns. Det hade varit intressant om man kunnat resa till framtiden också, men samtidigt så gillar jag de tidsperioder som fanns med i boken, och det känns helt okej att man bara kan resa tillbaka i tiden. Jag gillar dessutom alla hemligheter som finns, det håller intresset vid liv, och jag är så nyfiken på vad som kommer att hända i nästa bok. Ruby Red är även en väldigt rolig bok, och den fick mig att skratta på var och varannan sida.

Karaktärerna är alldeles fantastiska, och något av det bästa med boken. Jag absolut älskar Gwen, hon är så charmig, rolig, och tuff. Hon säger vad hon tycker, och hon är väldigt kapabel. Jag gillade dessutom att hon såg, och pratade, med spöken, det var inget jag hade väntat mig, men ändå en positiv överraskning. Jag gillade dessutom Gwens familj, och hennes bästa kompis Lesley var enastående. Jag älskade hur hon googlade saker, eller föreslog filmer dem kunde hyra, eller när hon tänkte skaffa pepparsprej, och hon fick mig alltid att skratta.
Jag är dock lite mer tveksam till Gideon, och är inte helt övertygad om jag gillar eller ogillar honom. Dock är jag väldigt nöjd med att det var någon insta-love, och det var roligt att dem inte gillade varandra i början.

Ruby Red var en riktigt mysig bok. Jag gillade spänningen, humorn, och karaktärerna mycket, och jag tänker helt klart plocka upp uppföljaren nu på en gång. Rekommenderas varmt.

Favoritcitat:

“You were talking to that niche in the wall again, Gwyneth. I saw you."
"Yes, but it's my favorite bit of wall, Gordon. I'd hurt its feelings if I didn't stop and talk to it.”

“The others can’t see me,” said the little ghost.
“I know,” I said. “My name’s Gwyneth. What’s yours?”
“Dr. White to you,” said Dr. White.
“I’m Robert,” said the ghost.
“That’s a very nice name,” I said.
“Thank you,” said Dr. White. “I’ll return the compliment by saying you have very nice veins.”

8 / 10  

2 kommentarer:

  1. Jag är lite nyfiken,varför valde du att läsa den på engelska, för tyska är ju orginalspråket och boken finns ju på svenska?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag vet inte riktigt. Jag kan inte alls tillräckligt med tyska för att läsa på originalspråket, och jag tänkte att den utspelar ju sig ändå i England. Men största anledningen var nog att om jag får välja mellan engelska och svenska, så väljer jag alltid engelska. Jag antar att jag har läst för många dåliga svenska översättningar, helt enkelt. :)

      Radera