fredag 9 maj 2014

The Kingdom of Little Wounds - Susann Cokal

Titel: The Kingdom of Little Wounds
Författare: Susann Cokal
Serie: -
Sidor: 554

A young seamstress and a royal nursemaid find themselves at the center of an epic power struggle in this stunning young-adult debut.

On the eve of Princess Sophia’s wedding, the Scandinavian city of Skyggehavn prepares to fete the occasion with a sumptuous display of riches: brocade and satin and jewels, feasts of sugar fruit and sweet spiced wine. Yet beneath the veneer of celebration, a shiver of darkness creeps through the palace halls. A mysterious illness plagues the royal family, threatening the lives of the throne’s heirs, and a courtier’s wolfish hunger for the king’s favors sets a devious plot in motion.

Here in the palace at Skyggehavn, things are seldom as they seem — and when a single errant prick of a needle sets off a series of events that will alter the course of history, the fates of seamstress Ava Bingen and mute nursemaid Midi Sorte become irrevocably intertwined with that of mad Queen Isabel. As they navigate a tangled web of palace intrigue, power-lust, and deception, Ava and Midi must carve out their own survival any way they can.


Efter att ha sett den här boken hos en amerikansk bloggare (kommer inte ihåg vem) så beställde jag genast hem den, och jag har väntat på det perfekta tillfället att läsa den. Det är en väldigt annorlunda bok, och jag har haft svårt att bestämma mig för vad jag faktiskt tyckte om den. I det stora hela så gillade jag den mycket, men det har även funnits tillfällen när jag hatat den.

Handlingen utspelar sig i ett påhittat Skandinaviskt land i slutet av 1500-talet, och i centrum står kungafamiljen, maktspel och intriger. Påhittat blandas med verklighet, och författaren själv har beskrivit det som "A fairy tale about syphilis", och jag kan inte annat än att instämma. Det är en väldigt rå bok där kvinnor inte har något att säga till om, den innehåller både våldtäkter och galenskap, och jag har både äcklas av handlingen, och blivit förbannad av den. Det här är inte en bok som passar alla, och även om den klassifieras som YA så skulle jag inte rekommendera den till någon i de yngre tonåren. Originell, vidrig, och åh, så spännande, The Kingdom of Little Wounds liknar inget jag läst tidigare.

Berättarrösterna varieras mellan både första person, tredje person, och allvetande perspektiv, och karaktärerna är många. Men mestadels handlar det om sömmerskan Ava Bingen, barnflickan och slaven Midi Sorte, och Drottning Isabel. Ingen av karaktärerna är särskilt älskvärda, även om jag ofta tycker synd om dem, och jag hade lite svårt att relatera till dem. Drottning Isabel är dock den mest intressanta, och även om jag inte alltid gillade karaktärerna, så var jag ändå alltid intresserad av hur det skulle gå för dem.

Under läsningens gång så har jag både hatat och älskat The Kingdom of Little Wounds. Sista halvan av boken var jag väldigt investerad i, och om jag ska betygsätta den så blir det en blandning av gillar och jättebra. Boken i sig är ju så fin, omslaget är alldeles fantastiskt och sidorna är mörkröda, och jag är glad att ha den i hyllan, även om jag är tveksam till en framtida omläsning. Det är inte en bok för alla, men ganska ofta så var det en bok för mig. Läs dock på egen risk. 


7 / 10

2 kommentarer:

  1. Åh, jag vill läsa den här boken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra. Jag hoppas du tycker om den om du läser den. :)

      Radera