måndag 15 december 2014

The Fall - Bethany Griffin

Titel: The Fall
Författare: Bethany Griffin
Serie: -
Sidor: 420

Madeline Usher is doomed.

She has spent her life fighting fate, and she thought she was succeeding. Until she woke up in a coffin.

Ushers die young. Ushers are cursed. Ushers can never leave their house, a house that haunts and is haunted, a house that almost seems to have a mind of its own. Madeline’s life—revealed through short bursts of memory—has hinged around her desperate plan to escape, to save herself and her brother. Her only chance lies in destroying the house.

In the end, can Madeline keep her own sanity and bring the house down? The Fall is a literary psychological thriller, reimagining Edgar Allan Poe’s classic The Fall of the House of Usher.


Jag har tidigare läst The Masque of Red Death av Bethany Griffin, och gillade den mycket. Precis som med The Fall är det en reimagining av en av Edgar Allan Poes klassiska berättelser, och är det något jag inte kan motstå så är det Poe, både när det gäller originalet och återberättelser. The Fall var därför precis det jag förväntat mig, och jag tyckte riktigt bra om den här boken.

Handlingen är sådär lagomt kuslig. Jag har faktiskt inte läst The Fall of the House of Usher än, men jag hoppas att den är lika bra som den här boken. Madeline Usher och hennes familj är under en förbannelse, och alla dör unga. Själva huset de lever i är berättelsens största antagonist, och det händer flera obehagliga och skrämmande saker under Madelines uppväxt. Handlingen hoppar dessutom mellan Madelines uppväxt och nutid, något som gjorde att den gick oerhört fort att läsa, trots att jag i princip nästan bara läste den på bussen. The Fall var både spännande och skrämmande, och jag gillade den verkligen.

Madeline Usher är en väldigt fascinerande karaktär, och jag gillar både hennes mod och hennes galenskap. Jag var dock inte alls särskilt förtjust i Madelines tvillingbror, Roderick, och tyckte mest bara att han var självisk. I övrigt så tyckte jag om Emily, men hatade läkarna, allra helst Dr. Winston.

Slutet av den här boken är inte direkt något för den som ogillar öppna slut (vilket jag verkligen inte gör), och det här slutet var bara så elakt. Men trots det så tyckte jag riktigt mycket om det, och det är verkligen passande för boken.  

The Fall var, för mig, en riktigt bra läsupplevelse, och även om jag kan tänka mig att det inte är en bok för alla, så är det ändå en bok jag gärna rekommenderar.

7,5 / 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar