måndag 27 juli 2015

Sista riket - Brandon Sanderson

Titel: Sista riket
Författare: Brandon Sanderson
Serie: Mistborn #1
Sidor: 743

I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Det är en värld av lidande där den evige och odödlige Överstehärskaren styr genom ett antal aristokratiska familjer. Vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och arbeta som slavar.

Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar dem som han dömt till döden. Kelsier har allomantiska förmågor – en rad magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter – och en plan om hämnd och frigörelse.

Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker – men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.

För att Keslier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter…
 


Först och främst vill jag ge ett stort tack till Modernista för recensionsexemplaret; tack så mycket!

Sista riket, eller The Final Empire som den heter på originalspråk, är en bok som blivit oerhört hyllad och jag tror inte att jag har sett en enda negativ recension på den. Själv så har jag ägt den på engelska i mer än ett år, men det dröjde ändå tills att jag fick den som recex på svenska innan jag väl plockade upp den. Och tyvärr tror jag nog att jag väntade lite för länge, för mina förväntningar var orimligt höga och boken lyckades inte riktigt med att leva upp till dessa.

Handlingen var lite för långsam för min del i början och det är en av de anledningar som gör att jag inte kan ge den full poäng. Jag hade svårt att fastna där i början, och även om jag mycket väl tycker att slutet var helt enastående så önskar jag ändå att jag fallit redan från starten. När jag väl kom in i boken fann jag den dock mycket spännande, och jag älskar att Sanderson lekt med idéen om vad som skulle hända om godheten förlorade. Världsuppbyggnaden är dessutom fantastisk, och jag mer eller mindre avgudar magisystemet. 

Karaktärerna var alla väldigt intressanta, men favoriten var självklart Vin. Hon hade en mycket fängslande utveckling och jag ser fram emot att se henne växa ännu mer under seriens gång. Jag gillade även Kelsier och de flesta av bi-karaktärerna. 

Slutet var fullt av oväntade twister och det höjde läsupplevelsen mycket i mina ögon. I det stora hela så tyckte jag mycket om Sista riket, och jag ser helt klart fram emot att läsa resten av serien. Men samtidigt så förstörde förväntningar lite för mig, och jag hade nog hoppats på liiite mer. Rekommenderas varmt till alla fantasyfans.

8 / 10  

8 kommentarer:

 1. Jag håller med! Fantastiskt bra bok, men den är lite lite för långsam, framför allt i början, men samtidigt tycker jag att det var bra att det faktiskt gavs ganska mycket tid till att förklara allomancy och allt. För det är ju verkligen mycket att förklara med hela världsuppbyggnaden och magin. Hela grejen blir ju mer "trovärdigt" på något sätt när saker och ting förklaras.

  Och Vin, verkligen en spännande karaktär att följa. Gillar hennes relation till Kelsier och även de andra - jag tycker att hon "förtjänar" att bli accepterad av dem.

  Hoppas att du tycker om de fortsatta böckerna också! Vet du om de kommer på svenska med? Har inte sett något om det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, både världsuppbyggnaden och magi systemet är fantastiskt, och jag förstår varför man behöver tid att bygga upp det. Men jag hade så oerhört höga förväntningar att jag förstår nu i efterhand varför inte boken kunde leva upp till dessa.

   Jag hoppas att fortsättningen kommer på svenska, eftersom jag gillar att följa samma språk och för att jag tycker att serien förtjänar att bli uppmärksammad, men samtidigt är jag så nyfiken på nästa bok att jag kanske inte kan hålla mig från att plocka upp den på engelska. Allra helst inte efter att jag nyss har läst din recension på den. :)

   Radera
  2. Men som sagt är det alltid tråkigt när böcker inte lever upp till ens förväntningar. Är precis klart 3:an, och inte för att hypa böckerna och ge dig mer ouppnåeliga förväntningar, men det fortsätter ju väldigt bra!

   Jag lyssnade faktiskt på den andra och tredje som ljudbok, och det är möjligt att man kommer över lite av segheten när man gör det.

   Håller med om att de skulle vara kul om de kom på svenska, även fast jag redan läste dem, men har inte alls hittat någon info om det så det kan nog tyvärr dröja ett bra tag innan fortsättningarna kommer i så fall!

   Radera
  3. Ja, det känns ju liksom lite tråkigt, även om jag gillade den. Men jag hoppades ändå på något mer. Haha, vad härligt att höra, jag ser fram emot att läsa fortsättningen. Och angående ljudböcker så har jag faktiskt aldrig lyssnat på någon, men det känns kanske lite som att jag inte ska börja med att välja en tegelsten. :P Vi får se om det blir av nån dag..

   Nej, precis. Och med tanke på att den första nyss kom på svenska så lär det ju dröja om för fortsättningen. Om den kommer. Men jag håller tummarna, och annars läser jag väl på engelska, helt enkelt. :)

   Radera
  4. Ljudböcker är ju en "smaksak" som allt annat. Gillar att man kan klämma in lite "läsning" samtidigt som man gör annat - typ cyklar till jobbet m.m!

   Ja, vi kommer antagligen aldrig att komma över problemet med att det tar översätter ofantligt lång tid att översätta böcker. Tyvärr!

   Radera
  5. Ah, det är ju jättesmart så jag kanske måste ge det en chans nån gång. :)
   Och ja, tråkigt att översättning tar tid, men samtidigt tycker jag att det är roligt att så mycket bra böcker får komma på svenska nu. Därav kan jag tänka mig att vänta. :)

   Radera
 2. It's such a long book though! Haha. I'm glad you enjoyed this one. My mom is a big Brandon Sanderson fan but she prefers some of his other stuff to the Mistborn books. I have only read Rythmatisit(I feel like I'm spelling this wrong) but, I finally started Steelheart earlier today(I know, I know, Jellicoe Road, I'm going to read it next!), so I'm working my way up with his stuff. =)

  I'm sorry your expectations were crushed just bit but great review!

  SvaraRadera
  Svar
  1. It was long, but it was worth it. I really liked it, but I must say that my favorite of his is the Reckoners series. I love Steelheart, and Firefight is even better. So I hope you'll enjoy Steelheart, and I look forward to seeing your review of it.
   And thank you. :)

   Radera