lördag 17 september 2016

Du - Caroline Kepnes

Titel: Du
Författare: Caroline Kepnes
Serie: You #1
Sidor: 425

När hon kliver in i bokhandeln där han arbetar är han förlorad. Han måste få veta allt om henne. Måste få ha henne för sig själv. Så han börjar följa efter henne, spionera när hon träffar andra män, bryta sig in i hennes lägenhet, stjäla hennes telefon och hacka hennes e-post. Han kommer inte att låta något, eller någon, stå i vägen för deras kärlek.

Guinevere har författarambitioner och arbetar hårt på att upprätthålla sitt sociala nätverk och är till en början avvisande mot Joe, killen bakom disken i bokhandeln. Men han är smart och rolig och så småningom börjar hon inse att han kanske skulle passa henne perfekt. Så när hennes pojkvän plötsligt försvinner, kan hon inte längre motstå Joe och de båda inleder ett förhållande där besatthet och lögner sätter destruktiva hjul i rullning.

Du är en gastkramande skildring av den livsfarliga passion som uppstår när två starka men skruvade personligheter möts. Joe är anti-hjälten som erövrar hjältinnan genom att bryta mot varje paragraf i kärlekens regelbok. Guinevere är en målmedveten tjej som är van att använda både kärlek, sex och lögner som maktmedel för att nå dit hon vill.
 


Jag blev intresserad av Du när jag läste lite om andra boken i serien i BTJ häftet på jobbet. Passade genast på att låna hem den, och jag kan säga att mina tankar är väldigt kluvna efter att ha avslutat boken.

Först och främst så fann jag den att vara oerhört fascinerande, mest på grund av huvudkaraktären. Som är helt störd. Joe är en stalker, som inte ser några som helst fel i hur han beter sig, och det mest obehagliga är att det är en så gripande berättarröst att efter att jag har läst ett tag så har han även manipulerat mig, och jag kommer på mig själv att tycka att det verkar helt rimligt att han kidnappar ditt nuvarande ligg/ex och har honom i en bur i källaren på jobbet. Så det var både skrämmande och obegripligt välskrivet. Å andra sidan så tycker jag att det blir lite väl långdraget emellanåt, och jag saknar spänningen jag hade hoppats på. Visst är det nåt mord här och där, men det vardagliga livet tar upp alltför mycket plats. Så jag blir osäker på vad jag egentligen tycker.

Av karaktärerna så är Joe nog den mest intressanta jag någonsin stött på. Och som jag nämner ovan så är det riktigt obehagligt hur han även lyckas manipulera mig som läsare. Beck däremot känns inte som en alltför älskvärd karaktär, och hon gjorde en hel del val jag inte förstod mig på. Så jag hade svårt att känna mig investerad i hennes, trots (eller kanske på grund av?) Joes besatthet.

Ett stort plus till slutet, som inte var helt oväntat, men där jag ändå gillade att --> Joe satte dit dr Nicky och kom undan själv. Just spoilerbiten hade jag inte förväntat mig. Du var en konstig bok, och jag vet helt enkelt inte åt vilket håll jag lutar. Jag skulle dock mycket väl kunna tänka mig att läsa uppföljaren, och därför får Du idag betyget gillar. 


6 / 10 

2 kommentarer:

  1. Jag är definitivt fascinerad av böcker med obehagliga eller osympatiska huvudkaraktärer. Det kan vara väldigt intressant. Ska nog kolla upp denna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gör det. Jag skulle behöva någon att diskutera boken med! ;)

      Radera