fredag 5 juni 2015

Den blomstertid nu kommer - Marie-Chantal Long

Titel: Den blomstertid nu kommer
Författare: Marie-Chantal Long
Serie: -
Sidor: 143
Recex: Ja 

Fred såg hur hastighetsmätaren närmade sig hundra. Han blev ännu räddare än förut. Plötsligt ville han hem. Hem till farsan och lillasyster. Till det tråkiga köket i det tråkiga huset, bara en trappa upp. På Mossen. Ganska tråkigt. Fattigt. Det var det som hade varit grejen. Att få pengar.

Äntligen få pengar.
Det skulle bli så mycket pengar.
Sa Tarzan. Att det skulle bli.

Tänk om Fred hade sagt nej till alla planer. Tänk om Fred hade stannat kvar i aulan och fortsatt sjunga Den blomstertid. Då skulle allt vara bra nu.
Inte roligt men bra. Lugnt.


Först och främst så vill jag ge ett stort tack till Opal för recensionsexemplaret; tack så mycket!

När jag fick frånga av Opal förlag om jag ville läsa och recensera Den blomstertid nu kommer så tackade jag genast ja. Jag är i vanliga fall väldigt dålig på att läsa svenska författare, men det är något jag försöker att bli bättre på. Tyvärr så måste jag dock säga att det här var inte alls en bok i min smak, och jag blev väldigt besviken på den.

Man slängs raka vägen in i handlingen, och även om det gjorde det spännande, så hade jag ändå velat ha mer bakgrundsförklaringar. Varför valde man att råna en affär? Hur kom man på något så dumt? Var det enbart för pengarnas skull? Tog det lång tid att ta beslutet, planerade man innan, eller var allt bara impulsivt? Och när jag inte vet vad Freds motiv var, då kan jag inte annat än att utgå från att de bara är idiotiska snorungar, och det gör det väldigt svårt att sympatisera. Och trots att handlingen kunde var lite spännande emellanåt, så var boken på tok för kort för min del. Jag förstår dock att jag inte direkt är den tilltänkta målgruppen och jag tror säkert att pojkar i de yngre tonåren kan tycka väldigt mycket om den här boken. 

Det känns som att karaktärerna har fått gett vika för handlingen, och ingen av dem är särskilt välutvecklad. Den enda man får lära känna lite är Fred, och jag känner honom inte tillräckligt för att ha en egentlig åsikt. Jag tycker att han gjorde en massa dumma val, och att han bara har sig själv att skylla. Wahids bakgrund däremot var väldigt tragisk, men när man väl fick höra om den så hade han varit så elak att jag redan slutat att bry mig. Och jag har dessutom svårt att förstå motiveringen bakom Agnes beteende och beslut.

Trots detta så var boken ändå helt okej fram till slutet. För seriöst, så där avslutar man inte en bok. Det gjorde mig så himla irriterad och det förstörde den lilla positiva läsupplevelsen jag hade kvar. Det är aldrig kul att klaga såhär mycket på en bok, men Den blomstertid nu kommer var verkligen inget för mig. Som sagt så tror jag att den passar bättre för yngre läsare, men det är inte en bok jag skulle rekommendera till någon över 14, tyvärr. 


2 / 10 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar