torsdag 30 juni 2016

Det lånade mörkrets riddare - Dave Rudden

Titel: Det lånade mörkrets riddare
Författare: Dave Rudden
Serie: Det lånade mörkrets riddare? #1
Sidor: 272
Recex: Ja

Denizen Hardwick är föräldralös och hans liv är - nåja - normalt. Visst, i sagorna blir föräldralösa barn räddade från eländet när de upptäcker att de är trollkarlar eller krigare eller förutspådda att bli kungar. Men det här är verkligheten - där föräldralösa barn bara är barn utan föräldrar.
I alla fall var det vad Denizen trodde.

Under en ovanligt mörk natt öppnas grinden till barnhemmet Crosscaper för en bil som nästintill ryter av kraft. Bilen - och mannen i den - hämtar Denizen, med löfte om att presentera honom för en sedan länge försvunnen faster. Men under bilfärden till stan blir de överfallna, och Denizen får snart lära sig häpnadsväckande saker: Att monster kan växa fram ur skuggorna. Och att det finns ett uråldrigt sällskap av riddare som håller dem i schack.

Denizen har en unik relation till dessa riddare. Samtidigt låter allt de berättar för honom som halvsanningar. Vad händer om Denizen ansluter sig till dem? Betyder det att han uppfyller sitt öde - eller att han vänder ryggenåt allt hans familj en gång gjorde för att han skulle få leva?


Först och främst vill jag ge ett stort tack till Modernista för recensionsexemplaret; tack så mycket! 

Det lånade mörkrets riddare var en bok jag genast blev nyfiken på när jag såg den i Modernistas sommarkatalog, och jag blev väldigt glad när jag fick den som recex. Och precis som jag förväntat mig så var det en bok jag tyckte mycket om.

Handlingen var oerhört spännande, och jag fann världen att vara så fascinerande. Det känns som en ganska mörk bok, trots att den riktar sig till lite yngre läsare, och det var något jag verkligen uppskattade. Monstren kändes väldigt genomtänkta och obehagliga, och det här är definitivt en bok jag gärna skulle se som film.

När det kommer till karaktärerna så tyckte jag mycket om Denizen. Han var både smart, modig och rolig, mina tre favoritdrag hos en karaktär. Jag gillade även Simon, Abigail och de andra bi-karaktärerna mycket. Stort plus också för karaktärstwister jag inte alls såg komma.

Det lånade mörkrets riddare var fantastiskt spännande och full av action. Och med en av de mest intressanta världar på länge, så längtar jag redan efter uppföljaren. Rekommenderas varmt.


8 / 10

2 kommentarer:

  1. Läste just en negativ recension av denna så kul att få höra lite positiva saker nu istället. :) Jag tycker upplägget låter spännande :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillade denna mycket. Spännande, fascinerande monster, och ovanligt mörk för en sådan ung publik. Hoppas att du får läsa den nån dag, och att du tycker om den. :)

      Radera