torsdag 18 augusti 2016

Saeculum - Ursula Poznanski

Titel: Saeculum
Författare: Ursula Poznanski
Serie: -
Sidor: 443

Saeculum är namnet på ett rollspelssällskap som i sina rollspel håller sig till 1400-talet. Det innebär att de endast tillåter redskap, material, matvaror osv som var kända under 1400-talet.

Bastian, en ambitiös medicinstudent, har nyligen lärt känna Sandra. De gillar varandra, men Bastian vet inte om de nu är ett par eller inte, han blir inte riktigt klok på Sandra. Sandra är medlem i rollspelsgruppen Saeculum och vill intressera Bastian för samma sak. Bastian blir inbjuden till ett fem dagars rollspel, som ska genomföras på en på förhand okänd plats i otillgänglig natur. Han bestämmer sig för att följa med, och en liten grupp åker iväg över pingsthelgen. När platsen för rollspelet avslöjas är en av deltagarna starkt emot valet av spelort, hon säger att platsen är förbannad och att ingen kommer att komma levande därifrån. Det bygger hon på en sägen om denna plats, en berättelse om en adelsman och hans oäkta bror med en mörk profetia. När de efter en lång resa, till sist till fots, har kommit fram till platsen för rollspelet börja det hända obehagliga saker. Det som händer blir allt farligare, och frågan är vem som egentligen kontrollerar spelet.
 


Jag har hört mycket bra om Saeculum, och har varit nyfiken på den länge. Trots det är det en sådan bok som lätt glömts bort, och det var inte förrän nu jag valt att låna hem den från bibblan och läsa den. Och mestadels så gillade jag den.

Handlingen var spännande, men kändes aningen för lång emellanåt. Den innehåller dock ett av mina absoluta favoritelement i en thriller/skräck bok, och det är jag tacksam över. Spoilers --> Jag älskar när man inte vet om det är något övernaturligt inblandat. När man inte vet vad man ska tro, men när det ändå till sist visar sig vara en människa som är den skyldiga. Vad människor kan göra emot varandra skrämmer mig alltid mer än om det är något övernaturligt inblandat, spoilers slut. Jag var väldigt förtjust i miljön, lajvandet kändes charmigt (åtminstonde i början), och den stora skogen gav mig definitivt rysningar. Själva slutet var oerhört spännande, men resan dit hade gärna kunnat kortas ner litegrann.

Bokens största minus var karaktärerna, och jag kände mig aldrig investerad i någon utav dem. Om jag absolut måste välja en favorit så får det blir Iris. Bastian fick jag ingen riktig känsla för, och det var mest som att han var där för att vara så god som möjligt. Jag tyckte inte om någon av de andra eller (av rätt förklarliga skäl), bortsett från kanske Stenis & Vårtan.

Saeculum var väldigt spännande, och en ganska bra bok. Karaktärerna drar ner på betyget, men jag gillade själva upplägget mycket. Är man redan intresserad så tycker jag dock gott att den är värd att läsa. 


6 / 10 

2 kommentarer:

  1. Låter coolt med rollspelsupplägget. Kunde inte låta bli att läsa din spoiler och vill säga att jag gillar den tvisten med. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var coolt. Synd bara att det blev lite segt emellanåt. Åh, ja det var en bra twist. ;)

      Radera