fredag 15 augusti 2014

Dangerous Creatures - Kami Garcia & Margaret Stohl

Titel: Dangerous Creatures
Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl
Serie: Dangerous Creatures #1
Sidor: 327

Spoilervarning! Innehåller spoilers för Beautiful Creatures serien. 

Ridley Duchannes will be the first to tell you that she's a bad girl. She's Dark. She's a Siren. You can never trust her, or even yourself when she's around. Lucky for her, Wesley "Link" Lincoln can never seem to remember that; quarter Incubus or not, his heart is Mortal when it comes to Ridley. When Link heads to New York City to start a music career, Ridley goes along for the ride-and she has her own reasons. As if leaving small-town Gatlin for the big city, trying to form a band, and surviving life with a partially reformed Siren isn't hard enough already, Link soon learns he has a price on his head that no Caster or Mortal can ever pay.

Beautiful Creatures är ju en av mina favoritserier, och när nyheten på en spin-off serie kom blev jag både glad och nervös. Glad efter som jag älskar den här världen, och nervös eftersom jag inte visste vad jag hade att vänta mig av karaktärerna. Och så här i efterhand kan jag bara säga att Dangerous Creatures håller inte samma standard som original serien, men det var fortfarande en mycket bra bok.

Något av det bästa med original serien var världen den utspelade sig i, och jag absolut älskade småstadskänslan och sydstatscharmen. Tyvärr tycker jag att Dangerous Creatures tappar på att istället utspela sig i New York, och jag saknade verkligen den gamla miljön. Längden av boken var också ett minus, bara 327 sidor, och jag tycker att mycket av handlingen kändes lite förhastat. De andra böckerna har varit betydligt längre, med Beautiful Redemption som kortast på 451 sidor, och jag tror att Garcia och Stohl gör sig bättre med större utrymme. I övrigt så gillade jag handlingen för det mesta, och fann den både spännande och lite smårolig.

Link var en av mina favoritkaraktärer i Beautiful Creatures, och här fortsätter han att bevisa varför. Han är både rolig och charmig, och jag gillar att han inte är rädd för att visa känslor. Det jag var mest orolig över inför den här boken var Ridley, och jag vet fortfarande inte vad jag tycker om henne. Ridley är en väldigt intressant karaktär, men samtidigt väldigt svår att tycka om. Jag gillar henne bättre här än vad jag gjort tidigare, men jag finner det samtidigt svårt att hålla på henne. Däremot så gillar jag relationen mellan Ridley och Link, och den är ofta rolig att läsa om.
Jag var inte särskilt förtjust i någon av de nya karaktärerna, men jag älskade prologen där man fick återse de gamla karaktärerna.

Slutet var bara så elakt, och jag vet inte när jag kommer att komma över den där cliffhangern. Redan nu håller jag på att dö i min längtan efter fortsättningen, och jag kan knappt vänta på att få veta vad som kommer häna nu. Jag vet att jag har klagat lite i den här recensionen, och förmodligen så var det fel av mig att jämföra den här boken med Beautiful Creatures. Tyvärr tycker jag att det var något som saknades, men samtidigt var Dangerous Creatures en bra bok, och jag har ändå höga förhoppningar på resten av serien. Rekommenderas helt klart om du gillade BC. 

Favoritcitat:
  
"Let's get something straight. I'm supposed to be the bad guy. I will always disappoint you. Your parents will hate me. You should not root for me. I am not your role model.
I don't know why everyone seems to forget that. I never do."


"Why don't you ever believe me when I say I'm sorry?" Ridley attempted to appear sorry, but she was having trouble remembering how that particular expression looked. She went with sick instead, because she'd faked that one enough times growing up that it was almost second nature."

7,5 / 10

6 kommentarer:

 1. Jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag vill läsa Beautiful Creatures eller inte. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men delvis därför att jag är rädd för att bli besviken med tanke på hur hypad serien har blivit. Av något skäl lockar Dangerous Creatures mig mer, troligen därför att konceptet med en "bad girl" i stället för en bad boy känns fräscht.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var väldigt tveksam till Beautiful Creatures från början, men det slutade med att jag absolut älskade den, så jag tycker nog att du ska ge den en chans. Jag kan tänka mig att det är lite svårt att fastna för Dangerous Creatures om man inte läst BC innan. Delvis för att man inte får lära känna karaktärerna utan man tar för givet att läsaren redan gör det, och delvis för att realtionen mellan Link och Ridley kan vara lite knepig utan bakgrund. Men med det sagt så tror jag ändå att boken går att läsa utan att ha läst originalserien, även om jag inte rekommenderar det. ;) Håller dessutom helt klart med om att det är väldigt fascinerande med en bad girl i huvudrollen. :)

   Radera
  2. Jo, jag förstår att det är bäst att ha läst Beautifil Creatures först, så mitt intresse för Dangerous Creatures kanske kan bli en sporre för att ta tag i den serien. :)

   Radera
  3. Jag tror nog att du kanske gillar BC ändå, allra helst om du är beredd från början att den kan vara lite långsam emellanåt. Och Ridley är ju förstås med ganska mycket i den serien också. Hoppas du gillar! :)

   Radera
 2. Jag blev glad när jag hörde att det skulle komma en spin off serie till BC, men samtidigt har jag dragit mig för att läsa den här lite för jag tycker att Beautiful Redemtion var så fruktansvärt seg och jag tyckte egentligen inte om något mer än slutet på den boken. Men jag får nog ta och ge den här boken en chans ändå men försöka att hålla förväntningarna nere :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade BR, men det var helt klart den "sämsta" boken i serien. DC är inte alls särskilt seg och den är ju som sagt betydligt kortare, men jag tycker ändå att mycket av magin från BC saknades. Tror att du gör rätt i att hålla förväntningarna nere (för det gjorde verkligen inte jag), och jag hoppas att du gillar den. :)

   Radera