lördag 18 april 2015

Filmrecension: The DUFF

Originaltitel: The DUFF
Svensk titel: The DUFF
Genre: Komedi
Längd: 101 minuter
Åldersgräns: Från 7 år
Biopremiär: 17 April 2015

Bianca (Mae Whitman) är en självsäker tjej som går sista året på high school. När hon får höra att hon omnämns som DUFF (Designated Ugly Fat Friend) till sina mer eftertraktade vänner (Skyler Samuels och Bianca Santos) krossas hennes världsbild direkt. För att återuppfinna sig själv och kunna attrahera drömkillen Toby (Nick Eversman) anlitar Bianca sin granne Wesley (Robbie Amell), en av skolans populäraste killar, som kärlekscoach. Skolans största mobbare Madison (Bella Thorne) gillar inte alls att en DUFF umgås så nära med hennes ex-pojkvän, men en hemsk viral video kan inte stoppa barndomskompisarna Bianca och Wesley från att börja se på varandra med helt nya ögon och inse att alla är någons DUFF.

Först och främst så vill jag ge ett stort tack till Noble Entertainment för biobiljetterna; tack så mycket!

För snart en månad sedan så blev tillfrågad av Noble Entertainment om jag ville recensera filmen The DUFF när den kom på bio här i Sverige. Eftersom Kody Keplingerär en av mina favoritförfattare och eftersom jag älskar boken The DUFF så tackade jag med glädje ja. Men trots att jag har sett fram emot filmen så har jag också varit aningen oroad för att jag vet att man ändrat på så mycket. Igår var det dock äntligen premiär och jag tog med mig min älskade mamma för att se filmen, och det här är vad jag tyckte;

Som film var The DUFF både fantastiskt rolig och oerhört charmig. Som filmatisering däremot var den kanske ingen höjdare och som sagt så har man ändrat på så mycket. Där boken är betydligt mörkare och mer hjärtskärande är filmen istället komisk och lättsam (min recension av boken finns för övrigt här). Trots det så tycker jag faktiskt inte att det spelade någon roll med ändringarna och jag riktigt njöt av bioupplevelsen. Det är lite av en typisk romantisk komedi som samtidigt hämtar mycket inspiration från dagens internetsamhälle, och både jag och mamma gillade den verkligen. Jag skrattade högt vid så många tillfällen och det hela var bara så bra.


Skådespelarna gjorde sina roller väldigt bra och allra helst Mae Whitman är mer eller mindre fenomenal som Bianca. Och även fast man ändrat mycket av den Bianca vi möter i boken så behåller hon ändå hennes cynism och fräckhet. Även Robbie Amell gör en bättre Wesley Rush än vad jag förväntat mig, och han är nästintill perfekt. I det stora hela så är jag mycket nöjd med skådespelarna.


Trots att det är så mycket skillnad på bok och film så är ändå The DUFF en given favorit i båda formaten och filmen är helt klart värd ett biobesök. Rekommenderas varmt!

8,5 / 10

10 kommentarer:

 1. I want to see this so bad! I didn't completely love the book but I still really want to see the movie and compare it and everything. Unfourtantly I never found time to see it and now I have to wait for it to come out on DVD!

  I'm really glad you still enjoyed it even with all the changes. I was a little worried because it seems so much like a run of the mill teen romantic comedy and the book...is not that. But, I'm going to completely trust your opinion on it because I know how much you love the book. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I did really enjoy this, and it is a romantic teen comedy. So it's almost nothing like the book. But it worked out perfectly anyway. I was really surprised over how much I loved this, especially since I usually hate it when they change stuff. So I hope you'll enjoy it as well, cause it's really great. :)

   Radera
 2. Ska helt klart se filmen! Har bara hört massa bra saker om den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte ju, uppenbarligen, att den var jättebra, så hoppas att du också kommer att gilla den. :)

   Radera
 3. Usch nej. Förstår dig inte alls denna gång. Utöver karaktärernas namn hade den inget gemensamt med boken. Jag kan möjligen hålla med om ok skådespelarval. Men storyn i filmen var ointressant o kopia av flertal andra filmer när någon ska göras snygg för o bli omtyckt. Uttjatat och ointressant. Synd de förstörde en så bra bok. Önskar jag inte sett den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, nej. Vad tråkigt att du blev så besviken. :/ Jag håller med om att filmen och boken knappt har något gemensamt alls, men jag gillade ändå filmen. Jag hoppas att ditt nästa biobesök blir bättre. :)

   Radera
 4. Svar: Tack så jättemycket, Petra! :D Jag läste din recension precis efter att jag hade skrivit färdigt min egen och förvånades över hur lika vi verkade tycka om den! :) Så kul att du också gillade den! :D

  SvaraRadera
 5. Var merkelig å se filmen fordi det hadde gjort så store endringer. Syns historiene og budskapene i filmen og boken ble utrolig forskjellig. Jeg syns derimot filmen var veldig underholdene også, og som du sa, skuespillene gjorde en super jobb. Var litt skuffet men fremdeles underholdt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Och ibland behöver man ju något lättsamt och roligt. :)

   Radera