söndag 17 maj 2015

Sveket - Ursula Poznanski

Titel: Sveket
Författare: Ursula Poznanski
Serie: Sveket #1
Sidor: 432

Vad gör du när ditt liv vänds ut och in? När ditt skyddade liv i sfären tar slut för att du hör ditt namn räknas upp bland de som måste dödas. De som ska dödas för att en konspiration hotar hela sfärsystemet. En konspiration du aldrig hört talas om. Världen i sfärerna är perfekt och rättvis. Ria och de andra studenterna arbetar disciplinerat för att vidareutveckla denna värld och för att förbättra för klanerna som lever utanför i kyla och svält. Det tror de i alla fall.

När Ria tillsammans med fem andra studenter beskylls för att vara del i en konspiration faller deras värld i bitar. De flyr, svikna, förföljda och utlämnade åt ödet. Utanför sfärerna hotas deras liv inte bara av kyla, svält och illasinnade klaner, utan även av sfärernas verkställare. Varför är det så viktigt att de dör?


Jag har sett en hel del positiva recensioner på den här boken, så när den kom in på biblioteket där jag jobbar så lånade jag genast hem den. Och nu i efterhand kan jag inte annat än att instämma med berömmet eftersom Sveket var en riktigt bra bok.

Handlingen var från början väldigt spännande, och jag gillade särskilt hur intelligent allting kändes. Redan från första kapitlet var jag fast i boken och fann det hela att vara väldigt fängslande. Tyvärr tycker jag dock att den tappade lite framåt slutet, och boken hade nog mått bra av att kortas ner litegrann. Slutet i sig var dock väldigt spännande, och jag hade inte alls gissat rätt på vem förrädaren var. Så ett stort plus för det. 

Karaktärerna var för det mesta helt okej, och jag gillade verkligen Ria. Återigen och mestadels just för att hon var så smart. Även Tycho var väldigt intressant och jag skulle gärna velat se mer av honom. Aureljo kändes dock lite för bra för att vara sann, Tomma irriterade livet ur mig och jag tyckte aldrig att man lärde känna Fleming och Dantorian ordentligt. Så när jag ser tillbaka så var det egentligen bara Ria jag föll för, men samtidigt så lyfter hon hela boken så mycket att de övriga karaktärerna inte alls känns lika viktiga.

Sveket var en riktigt bra bok, och bättre än vad jag först hade förväntat mig. Jag ser väldigt mycket fram emot fortsättningen som snart släpps på svenska, och Sveket är en bok jag gärna rekommenderar.

7,5 / 10   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar