fredag 14 oktober 2016

My Lady Jane - Cynthia Hand, Brodi Ashton & Jodi Meadows

Titel: My Lady Jane
Författare: Cynthia Hand, Brodi Ashton & Jodi Meadows 
Serie: -
Sidor: 491

The comical, fantastical, romantical, (not) entirely true story of Lady Jane Grey. In My Lady Jane, coauthors Cynthia Hand, Brodi Ashton, and Jodi Meadows have created a one-of-a-kind fantasy in the tradition of The Princess Bride, featuring a reluctant king, an even more reluctant queen, a noble steed, and only a passing resemblance to actual history—because sometimes history needs a little help.

At sixteen, Lady Jane Grey is about to be married off to a stranger and caught up in a conspiracy to rob her cousin, King Edward, of his throne. But those trifling problems aren’t for Jane to worry about. Jane is about to become the Queen of England.
 


My Lady Jane var en bok jag genast blev nyfiken på när jag hörde talas om den, men samtidigt någonting som kändes som att det kunde bli antingen en hit eller en miss. Så det dröjde lite för mig innan jag beslöt mig för att beställa hem den, och nu i efterhand kan jag glatt säga att i mina ögon var den en riktig hit.

Handlingen är så himla rolig och charmig. Författarna gör här om historien om Lady Jane Grey (Englands drottning i hela 9 dagar på 1500-talet innan hon dömdes till döden för högförräderi och halshöggs). My Lady Jane bjuder dock på en mycket trevligare berättelse än vad som skedde i verkligheten (eller gjorde det det?), och här får vi magi och skepnadsskiftare, humor, romans och orginalitet. Spänningen är på topp och replikskiftet mellan karaktärerna fick mig att skratta högt. Den här boken är alldeles bedårande, helt enkelt.

Av karaktärerna så älskade jag Jane. Hon var så egensinnig och smart. Och man kan ju inte annat än att älska någon som tyckte så mycket om böcker som Jane gjorde. Även Gifford (call me G) var charmig, och romansen mellan de båda var fantastisk. Jag gillade även Edward, och hans utveckling var riktigt härlig att se. De flesta av bi-karaktärerna var också ett härligt gäng som jag tyckte mycket om.

My Lady Jane var något av en överraskning, och jag hade nog inte räknat med att den skulle charma mig så här mycket. Men en spännande, originiell och vansinnigt rolig bok, som definitivt hamnar bland mina favoriter. Jag rekommenderar den mer än gärna.

Favoritcitat:


“No horse jokes," he said.
"My lord, I apologize for the horse joke. If you put down the book---unharmed!---I will give you a carrot."
He brandished the book at her. "Was that a horse joke?"
"Neigh."
"Was that a horse joke?” 


8,5 / 10 

4 kommentarer:

 1. Åh den låter jättecharmig! :) Blir nyfiken. Har du läst The Princess Bride? Jag skaffade den nyligen men har inte läst än. Lite intressant att de liknar varandra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var super! :) Nej, jag har inte läst The Princess Bride. Hört mycket bra dock. Du får gärna berätta för mig vad du tyckte om den sen. :)

   Radera
 2. Gick in och reserverade den på biblioteket när jag läste din recension :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad kul att höra. Jag hoppas att du tycker om den. :)

   Radera